La legionel·la és un bacteri molt comú en medis aquàtics, present de forma natural en aigües dolces i ambients aquàtics naturals. Hi ha moltes espècies diferents, però la Legionella pneumophila és la més coneguda, ja que és el principal agent causant de la legionel·losi, també coneguda com la malaltia dels legionaris. 

La inhalació de petites gotes d’aigua contaminada amb presència del bacteri és l’única causa d’infecció. Per aquest motiu, és molt important el control microbiològic de la legionel·la, sobretot en l’aigua destinada al consum humà i, especialment, en les aigües utilitzades per a la creació d’aerosols, com és el cas de les torres de refrigeració, els condensadors evaporatius, les fonts ornamentals, les dutxes d’ús públic, les piscines, balnearis, jacuzzis, etc.

El Laboratori d’Aigües de Mataró està especialitzat en l’anàlisi de la legionel·la en aigua, i dona servei a clients que tenen instal·lacions d’obligat tractament i desinfecció del bacteri, segons el Reial decret RD 487/2022. També disposem dels equips necessaris per donar un servei, en cas de requerir un resultat ràpid, mitjançant PCR.